Přístroj NutriStabil umožňuje měřit teplotu krmiva ve srovnání s teplotou prostředí, ve kterém je zkrmována a skladována.
Jedná se o digitální teploměr (datalogger), který má zabudovaný vlastní wifi router a je schopen se připojit na firemní síť. Uživatel sleduje zjištěné hodnoty pomocí mobilu, PC v kanceláři, nebo tabletu. Aplikace je součástí přístroje. Ukazuje trendy ve změně teplot zaznamenaných do grafů. Kromě měření teplot krmiva, datalogger ukazuje i teplotu prostředí, abychom mohli sledovat závislost změn teplot prostředí na změnách teploty krmiva.
Je důležité si uvědomit, že běžná teplota v letních měsících ve stájích a na žlabech přesahuje 30 °C a bohužel často se blíží ke 40 °C (přímé sluneční světlo). NutriStabil nám pomůže zodpovědět otázku (změřit aktuální teploty), zda moje siláž odolá těmto podmínkám. Sledování teploty TMR a jednotlivých složek tvořící TMR během dne, by se mělo stát běžnou praxí, v různých obdobích roku. Pokud budeme znát skutečnost o změně teplot konzervovaných krmiv a TMR obzvláště v letním období, tak budeme schopni lépe reagovat na potřeby zvířat, omezit ztráty energie a eliminovat výkyvy v produkci mléka.
Zatím jsme identifikovali 2 riziková období, kdy tomuto problému věnovat pozornost:
Přístroj NutriStabil zjistí, zda se konzervované krmivo zahřívá nebo je stabilní, čímž vám umožní včasnou reakci, než klesne reálná kvalita a produkce mléka. Přímo nám ukáže za jak dlouho po odebrání z jámy a vystavení vzduchu se krmivo začne zahřívat. Zajímá nás doba, kdy dojde k navýšení teploty o 3 °C vzhledem k okolní teplotě a zda v tomto intervalu jsme schopni krmivo zkrmit. Jak problém řešit najdete v sekci Teploty siláží - obecně.
Cílem je mít stabilní krmivo po dobu, než dojde k odfrézování další vrstvy. Tabulkově se uvádí 7 dní (168 h). Níže uvadíme příklad reálného odběru kukuřičných siláží z jámy a výslednou TMR. Na grafu jsme si vybrali 3 zájmové body:
Doporučení k uvedenému grafu: je pravděpodobné, že nestabilitu TMR způsobuje nestabilní kukuřičná siláž. Projděte si řešení na Teploty siláží - obecně. Je potřeba měření opakovat, zda jste nenarazili na ojedinělý případ. Pokud tento stav trvá, zvažte přidání aditiva pro zabránění sekundární fermentace (aplikace na stěnu, přímo do TMR). Vzhledem k výsledkům z kontroly užitkovosti vidíme, že podniky ví, jak na tuto nepříjemnou situaci reagovat, ale trvá to cca 2 měsíce, kdy se zjistí, že klesá průměrný poměr tuků a bílkovin. Pravidelná revize TMR pomocí přístroje NutriStabil Vám dá včasný signál, že je něco v nepořádku, dříve než se problémy objeví na produkci mléka.
Proč termokamera nebo bezdotykový teploměr nestačí? Odhalí Vám jen, že máte problém se zahříváním a kde se to děje, ale nezměří Vám průběh a kolik máte času na nezávadné zkrmení. Jedná se o technologie, které se doplňují, nikoliv vylučují. Také krmivo může být teplotně v pořádku v době odběru, ale po 10h se zahřeje.
Příklad stabilního krmiva naleznete níže. Po celou dobu měření je teplota krmiva nižší než teplota prostředí i o několik stupňů. Ve zobrazeném příkladě se tak děje po 14 dní poři teplotách okolo 30 °C.
Zakoupením tohoto produktu se stáváte zákazníkem firmy NutriVet. Každý zákazník získá zdarma přístup do systému RK Web (https://rk.nutrivet.cz/). Zde naleznete sekci "Teplotní senzory", kde je možné vyhodnocovat a zálohovat jednotlivá měření. Při prvním vyhodnocení měření doporučujeme zaslat email na nutrivet@nutrivet.cz a přiložit soubor temperatures.txt jako přílohu emailu.
Vlastnosti SW pro analýzu naměřených hodnot na rk.nutrivet.cz: