NutriStabil

zařízení pro kontrolu stabilního a hygienicky bezpečného krmiva


NutriStabil - Teplotní senzor

Přístroj NutriStabil umožňuje měřit teplotu krmiva ve srovnání s teplotou prostředí, ve kterém je zkrmována a skladována.

Jedná se o digitální teploměr (datalogger), který má zabudovaný vlastní wifi router a je schopen se připojit na firemní síť. Uživatel sleduje zjištěné hodnoty pomocí mobilu, PC v kanceláři, nebo tabletu. Aplikace je součástí přístroje. Ukazuje trendy ve změně teplot zaznamenaných do grafů. Kromě měření teplot krmiva, datalogger ukazuje i teplotu prostředí, abychom mohli sledovat závislost změn teplot prostředí na změnách teploty krmiva.

Je důležité si uvědomit, že běžná teplota v letních měsících ve stájích a na žlabech přesahuje 30 °C a bohužel často se blíží ke 40 °C (přímé sluneční světlo). NutriStabil nám pomůže zodpovědět otázku (změřit aktuální teploty), zda moje siláž odolá těmto podmínkám. Sledování teploty TMR a jednotlivých složek tvořící TMR během dne, by se mělo stát běžnou praxí, v různých obdobích roku. Pokud budeme znát skutečnost o změně teplot konzervovaných krmiv a TMR obzvláště v letním období, tak budeme schopni lépe reagovat na potřeby zvířat, omezit ztráty energie a eliminovat výkyvy v produkci mléka.

Zatím jsme identifikovali 2 riziková období, kdy tomuto problému věnovat pozornost:

  • březen / duben - kdy teplota poprvé dlouhodobě přesáhne 23 °C.
  • červenec / srpen - kdy se objeví první tropické noci.

Jak přístrojem odhalit změnu v aerobní stabilitě?

Přístroj NutriStabil zjistí, zda se konzervované krmivo zahřívá nebo je stabilní, čímž vám umožní včasnou reakci, než klesne reálná kvalita a produkce mléka. Přímo nám ukáže za jak dlouho po odebrání z jámy a vystavení vzduchu se krmivo začne zahřívat. Zajímá nás doba, kdy dojde k navýšení teploty o 3 °C vzhledem k okolní teplotě a zda v tomto intervalu jsme schopni krmivo zkrmit. Jak problém řešit najdete v sekci Teploty siláží - obecně.

Stanovení aerobní stability siláže v reálném prostředí

Cílem je mít stabilní krmivo po dobu, než dojde k odfrézování další vrstvy. Tabulkově se uvádí 7 dní (168 h). Níže uvadíme příklad reálného odběru kukuřičných siláží z jámy a výslednou TMR. Na grafu jsme si vybrali 3 zájmové body:

  • počátek měření (29. 7. 2024 12:41) - teplota prostředí je okolo 22,5 °C a stabilní kukuřičná siláž má nejnižší teplotu a to 20 °C.
  • nestabilní TMR a kukuřičná siláž - začala se zahřívat během prvního dne, přesněji 11 až 15 h, je potřeba upravit proces zkrmení siláže. Vidíme, že tam kde stabilní siláž měla maximum, tak nestabilní krmiva pokračují v růstu teploty (23:41 => 11 h). Druhý den ve 3:41 (15 h) je teplota vyšší o 5 °C oproti teplotě prostředí a stabilní siláže. Pokud vezmeme jako referenční křivku stabilní kukuřičnou siláž, která má cca o 2 °C nižší reakci na maximum / minimum prostředí, pak sledujeme, kdy teplota překročí právě 24 °C. Za tímto bodem si všiměte raketového vzrůstu teploty tempem 10 °C za 10 h. Na vysvětlení: očekávaná teplota TMR po 15 h by měla být 21 °C, ale je 24 °C, tedy rozdíl je 3 °C.
  • středně stabilní kukuřičná siláž - začala se zahřívat po 2,5 dnech, přesněji 61 h, je potřeba se zamyslet nad dobou, kdy je krmivo v jámě odkryto. Vidíme, že po dobu stability je siláž cca o 2 °C nižší. Již máme vypočítáný klouzavý průměr prostředí a tedy sledujeme, kdy rozdíl teplot přesáhne 3 °C. Vidíme, že v té době je teplota téměř stabilní než začne růst tempem 7 °C za 12 h.

NutriStabil - srovnání výsledků z jedné teplotní sondy oproti teplotě prostředí

Doporučení k uvedenému grafu: je pravděpodobné, že nestabilitu TMR způsobuje nestabilní kukuřičná siláž. Projděte si řešení na Teploty siláží - obecně. Je potřeba měření opakovat, zda jste nenarazili na ojedinělý případ. Pokud tento stav trvá, zvažte přidání aditiva pro zabránění sekundární fermentace (aplikace na stěnu, přímo do TMR). Vzhledem k výsledkům z kontroly užitkovosti vidíme, že podniky ví, jak na tuto nepříjemnou situaci reagovat, ale trvá to cca 2 měsíce, kdy se zjistí, že klesá průměrný poměr tuků a bílkovin. Pravidelná revize TMR pomocí přístroje NutriStabil Vám dá včasný signál, že je něco v nepořádku, dříve než se problémy objeví na produkci mléka.

Proč termokamera nebo bezdotykový teploměr nestačí? Odhalí Vám jen, že máte problém se zahříváním a kde se to děje, ale nezměří Vám průběh a kolik máte času na nezávadné zkrmení. Jedná se o technologie, které se doplňují, nikoliv vylučují. Také krmivo může být teplotně v pořádku v době odběru, ale po 10h se zahřeje.

Příklad stabilního krmiva naleznete níže. Po celou dobu měření je teplota krmiva nižší než teplota prostředí i o několik stupňů. Ve zobrazeném příkladě se tak děje po 14 dní poři teplotách okolo 30 °C.

Vlastnosti

  • Přenosné malé zařízení (umístěné ve stáji, kanceláři apod.) je napájeno ze sítě (230 V).
  • Délka napájecího kabelu je 2 metry.
  • Obsahuje 4 teplotní čidla (1x okolní, 3x měřený přívod) s délkou 1 metr.
  • Automaticky ukládá naměřené teploty na integrovanou SD kartu.
  • Volitelný interval měření.
  • Nastavení a prohlížení dat je možné provádět přes webový portál, ke kterému se připojíte pomocí chytrého telefonu / tabletu / PC. Zjednodušené ovládání pomocí QR kódů.
  • Elektronika chráněná proti vniknutí vody nebo prachu
  • Měřící rozsah od -30 °C do 85 °C s kalibrovanou přesností ±0,25 °C
  • Zařízení je možné připojit do firemní sítě přes WIFI a sledovat vývoj naměřených teplot z komfortu kanceláře.

Záloha výsledků měření

Zakoupením tohoto produktu se stáváte zákazníkem firmy NutriVet. Každý zákazník získá zdarma přístup do systému RK Web (https://rk.nutrivet.cz/). Zde naleznete sekci "Teplotní senzory", kde je možné vyhodnocovat a zálohovat jednotlivá měření. Při prvním vyhodnocení měření doporučujeme zaslat email na nutrivet@nutrivet.cz a přiložit soubor temperatures.txt jako přílohu emailu.

Vlastnosti SW pro analýzu naměřených hodnot na rk.nutrivet.cz:

  • Správu a zálohu jednotlivých měření
  • Spárování s chemickým rozborem odebraným u sledované hmoty
  • NutriStabil - vstupní formulář

  • Přehled o průběhu měření a generování PDF zprávy (ukázka) dle zadaných parametrů
  • NutriStabil - srovnání měřených hmot s klouzavým průměrem prostředí

  • Možnost upravit vygenerovaný graf a uložení dílčích výsledků
  • NutriStabil - popis zobrazení měření

  • Možnost porovnání vzhledem ke klouzavému průměru za 24h teploty prostředí, kdy dáváme důraz na navýšení teploty měřené hmoty o více jak 3° C oproti průměrné teplotě prostředí. Zobrazené krmivo je stabilní po sledovanou dobu. Nikde neprotíná klouzavý průběh a výkyvy odpovídají venkovní teplotě.

NutriStabil - srovnání výsledků z jedné teplotní sondy oproti teplotě prostředí