Kontinuální měření teploty siláží (skladových hmot)
Celý článek ke stažení
Prezentace - měření teploty siláží naší firmou
Firma NutriVet, s.r.o. se přes 25 let zabývá hodnocením aerobní stability konzervovaných krmiv.
Byli jsme jedni z prvních firem, které laboratorně začali měřit aerobní stabilitu konzervovaných
krmiv a TMR. Stejně dlouhou dobu se snažíme přijít s přístrojem, který umožní kontrolu konzervovaného k
rmiva zootechnikem v reálných podmínkách na vlastní farmě. Nyní přicházíme se stabilním řešením, kdy
zařízení NutriStabil umožňuje měřit teplotu krmiva a prostředí. Cílem firmy NutriVet je zachovat
organické živiny v silážích pro dojnice.
Proč se zajímat o aerobní stabilitu konzervovaných krmiv?
Konzervovaná krmiva po otevření silážního prostoru (aeraci krmiva) mohou být nestabilní díky mikrobiální činnosti.
Zvýšená aktivita kvasinek a plísní, dále rozkládá organické živiny, zejména pohotovou energii. Tento proces probíhá v závislosti na okolní teplotě,
resp. ročním období.
Zahřívání siláží:
- snižuje příjem sušiny,
- podporuje nárůst sekundárních jedovatých metabolitů,
- způsobuje zdravotní problémy u zvířat,
- snížuje mléčnou produkci,
- snižuje kvalitu živočišných produktů.
Jak řešit problémy v chovu způsobené sekundární fermentací?
Proces silážování a krmení závisí na mnoha faktorech, některé můžeme ovlivnit a některé bohužel ne. I když průběh
dozrávání na poli, vlastní sklizeň, naskladnění a následné zakrytí vstupního materiálu je v každém podniku podobný,
liší se možnostmi a použitím různých typů konzervačních přípravků, odlišností technického vybavení atd.
Cíl je stejný vyrobit pro zvířata dostatečné množství hygienicky nezávadného krmiva, které je aerobně stabilní.
Prvně je potřeba si uvědomit, zda vaše silážní linka produkuje kvalitní a stabilní krmivo.
Podívejte se na informace do sekce "Aerobní stabilita" nebo "NutriStabil".
Aerobní stabilita je obtížně řešitelný problém, již vyrobené krmivo je potřeba zkrmit. Nicméně jsme schopni ovlivnit,
jakým zůsbem dojde ke zkrmení. Zajímá nás:
- Jak dlouhá doba uplyne od první aerace po zkrmení? První aerace nastává na čerstvě vyfrézované stěně.
- Jsme schopni tuto dobu zkrátit tak, aby zjištěná doba aerobní stability byla vyšší?
- Je možné upravit počet krmných dávek během dne?
- Musíme prodloužit dobu aerobní stability?
- Je možné upravit poměr vstupních krmiv pro celou TMR? Cílem je snížit zátěž TMR.
- Jsme schopni aplikavat další aditiva na stěnu nebo do TMR, které zpomalují mikrobiální činnost a zvyšují dobu stability?
- Zde Vám jsme schopni nabídnout naše přípravky: TMR stabil
- Potřebujeme stabilizovat střevní flóru a posílit imunitní systém zvířat?
- Máme dlouhodobý problém nebo jsme teprve na začátku?
Nepodceňujte přípravu na novou sklizeň! Je to startovací bod, který Vám určí celý další rok. Zajímá nás:
- Použili jsme správný konzervant pro danou sušinu?
- Máme přehled o skutečné sušině krmiva, ne jen predikci z NIRs přístrojů? Laboratorní analýzy pro přípravu TMR.
- Víte, že všechny analýzy z naší laboratoře najdete v přehledné tabulce: RK Databanka
- Máme vysoce heterogenní porost?
- Zjistíme si, zda konzervovaná krmiva z předešlé sklizně jsou stále stabilní po otevření a nástup vyšších teplot (vice než 30°C)?
- Víme, zda jsme aplikovali konzervant na celý porost a ve správném množství?
- Jaké problémy jsme řešili při poslední sklizni a mohlo se řešení podepsat na kvalitě? Počasí, uvedení sklizňové linky do provozu apod.
- Jsme schopni postupně obměnit / doplnit postup sklizně?
- Zde Vám jsme schopni nabídnout: AgriNIR
- Víme, kolik jsme utratili na řešení problémů s nízkou produkcí mléka a léčbou dojnic? Jsme schopni tyto finanční prostředky lépe využít při sklizni?